Mark Kramer van de NDF over diabetescoaching

 

Prof. dr. Mark Kramer

Prof. dr. Mark Kramer

Volgens prof. dr. Mark Kramer, afdelingshoofd interne geneeskunde bij VU medisch centrum en tevens voorzitter van de commissie Opinie en Kennis van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), hebben zorgverzekeraars voorlopig waarschijnlijk nog geen oren naar een diabetescoach als aanvulling op het huidige diabetesteam. Desondanks is het volgens hem niet ondenkbaar dat diabetescoaches (op termijn) een onderdeel zullen worden van zo’n team. “Specialistische diabetescentra zullen hierin vermoedelijk koploper zijn”, aldus Kramer. “Zij kunnen gemakkelijker een oplossing voor de financiering van coaches vinden”.

Hoewel het heel belangrijk is dat psychosociale begeleiding in het team aanwezig is en dit ook door de NDF aangemoedigd wordt (1), blijkt deze taak nog onvoldoende geïmplementeerd en geborgd te zijn in de Nederlandse diabeteszorg (2). “Diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners(-GGZ) zullen zich hierin moeten gaan bijscholen”.

Totdat de eerste- en tweedelijns diabeteszorg ‘klaar’ is voor de invoering van diabetescoaches, raadt Kramer coaches aan om naast het aanbieden van hun diensten als zelfstandige diabetescoach, zich tevens als praktijkondersteuner-GGZ aan te bieden of om de bijscholing in psychosociale begeleiding voor diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners te verzorgen.

 

Bronnen:

1) NDF – Psychosociale zorg aan mensen met diabetes lees meer

2) NDF – Psychosociale ondersteuning en psychologische zorg. NDF pleit voor betere toegankelijkheid voor mensen met diabetes lees meer

 

Auteur: Stefanie Rondags